Διεθνείς Συναντήσεις: Βερολίνο

Διεθνείς Συναντήσεις: Βερολίνο

13  επιλεχθείσες ομάδες από όλη την Ευρώπη συναντιούνται στο Βερολίνο 8-15 Δεκεμβρίου 2013 στην εναρκτήρια εκδήλωση του προγράμματος ActorsofUrbanChange με σκοπό την παρουσίαση των προτάσεων και την ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας. Το τετραήμερο περιλαμβάνει ακαδημαϊκές εισηγήσεις, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις στο Βερολίνο, παρουσίαση καλών πρακτικών και ομαδικές εργασίες σε διατομεακό και διακρατικό επίπεδο. Η κάθε ομάδα περιλαμβάνει εκπροσώπους από το διοικητικό τομέα, τον ιδιωτικό τομέα και από την κοινωνία των πολιτών ή την πολιτιστική σκηνή. Η ομάδα της ελληνικής συμμετοχής αποτελείται από το συνεργατικό σχηματισμό PLACE IDENTITY GR- CLUSTERS, την εταιρία design, theSwitch και το γραφείο δικτύωσης με ομάδες πολιτών ‘ΣυνΑθηνά’ του Δήμου Αθηναίων.

Κατά τη διάρκεια του τετραημέρου, η πρόταση της ελληνικής ομάδας εξελίσσεται σημαντικά. Η αρχική ιδέα αφορούσε μια συγκεκριμένη λύση για την πλατεία Βαρβακείου και συγκεκριμένα την επανάχρηση εγκαταλειμμένων παραδοσιακών αθηναϊκών περιπτέρων που βρίσκονται στις αποθήκες του Δήμου Αθηναίων για τη δημιουργία μιας υπαίθριας αγοράς πολλαπλών χρήσεων (χειροποίητα αντικείμενα, παραδοσιακά προϊόντα κλπ). Μέσα από τις εκπαιδεύσεις και τη συναναστροφή με συναδέλφους από όλη την Ευρώπη, αναγνωρίζεται ότι εξαιτίας των οικονομικοπολιτικών συνθηκών που βιώνει η Αθήνα, αξίζει να εστιάσουμε στη διαδικασία του συμμετοχικού σχεδιασμού για το δημόσιο χώρο και όχι αποκλειστικά στην παραγωγή άλλης μιας αστικής παρέμβασης ‘από τα πάνω’. Πραγματοποιείται λοιπόν ένα ‘βήμα πίσω’ όσον αφορά στον τρόπο οραματισμού και σχεδιασμού του έργου, ούτως ώστε να αναπτύξει επί της ουσίας πρότυπες διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού και διατομεακής συνεργασίας.

Στις 15 Δεκεμβρίου 2013 0ι 13 ομάδες καταθέτουν τις τελικές τους προτάσεις, εκ των οποίων 10 επιλέγονται για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα και συμμετοχή στο δίκτυο ActorsofUrbanChange. Το σύνολο των προτάσεων που προκρίθηκαν αφορούν στην επίλυση και άμβλυνση αστικών/κοινωνικών προβλημάτων μέσα από διατομεακή συνεργασία, δράσεων σε επίπεδο κοινότητας και άτυπων μορφών αστικού σχεδιασμού.

Οι 10 ομάδες που διακρίθηκαν ανάμεσα σε 127 προτάσεις από 35 χώρες και οι προτάσεις τους όπως διαμορφώθηκαν μετά την τετραήμερη εκδήλωση στο Βερολίνο:

Αθήνα (Ελλάδα) “Αστική Αγορά Αθήνας: αναβιώνοντας την Πλατεία Βαρβακείου”
Ανάπτυξη πρότυπης διαδικασίας συμμετοχικού σχεδιασμού δημόσιου έργου ανάπλασης

Αβέιρο (Πορτογαλία) “VivaCidade – Dress-up the city voids!”
Ενεργοποίηση την τοπική κοινότητα στην ανάδειξη ταυτότητας τόπου μέσα από παρεμβάσεις σε αστικά κενά

Βαρκελώνη (Ισπανία) “Living Archive of Childhood and Public Space”
Δημιουργία διαδραστικής ψηφιακής πλατφόρμας για την ανάδειξη παιδικών ιδεών και επιθυμιών για το δημόσιο χώρο.

Βερολίνο (Γερμανία) “Moabiter Mix”
Επαναπροσδιορισμός πολιτισμικών θεσμών όπως οι τοπικές αγορές και οι συλλογικές κουζίνες για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης τοπικών κοινοτήτων και τη συμμετοχή τους στη συνδημιουργία και την οικειοποίηση της γειτονιάς

Μπρατισλάβα (Σλοβακία) “More bikekitchen”
Προώθηση βιώσιμων μέσων μεταφοράς και δημιουργία κοινότητας μέσα από μία κολεκτίβα για ακτιβιστές ποδηλάτες

Κάουνας (Λιθουανία) “The Kiosk of Šančiai”
Μεταμόρφωση ενός παραδοσιακού περιπτέρου σε ένα νέο τοπόσημο για την κοινότητα σε μία υποβαθμισμένη μεταβιομηχανική γειτονιά

Λούμπλιν (Πολωνία) “Tenants. Narrations around urban utopias.”
Επανίδρυση τοπικής κοινότητας σε ένα σύμπλεγμα εργατικών

Μάριμπορ (Σλοβενία) “Living Courtyards Initiative”
Επανενεργοποίηση εγκαταλελειμμένων εσωτερικών αυλών στη μεσαιωνική του Μάριμπορ σε συνεργασία με τοπικές κοινότητες

Ζάγκρεμπ (Κροατία) “LightMotiv”
Επανενεργοποίηση αναξιοποίητων δημόσιων χώρων και ανάδειξη αστικών προβλημάτων μέσα από φωτιστικές εγκαταστάσεις

Ζουγκντίντι (Γεωργία) “MAMA Café – Meeting place for Zugdidi”
Δημιουργία μη κερδοσκοπικού καφενείου/χώρου συνάντησης και ενδυνάμωσης τοπικών κοινοτήτων.

Κατόπιν εγκρίσεως της τελικής ελληνικής πρότασης με το νέο τίτλο ‘AthensUrbanAgora’ ξεκινάει η ανάπτυξη της ομάδας εργασίας στην Αθήνα. Παράλληλα, γίνεται πρόσκληση στα στελέχη του Ιδρύματος RobertBoschνα πραγματοποιηθεί το 1ο συνέδριο του προγράμματος στην Αθήνα τον Απρίλιο 2014, η οποία γίνεται δεκτή με ενθουσιασμό από όλους τους συμμετέχοντες.